Welk Google Ads attributiemodel kies je voor het analyseren van je campagnes?

nov 29, 2018 | Zoekmachine Adverteren

Wie betaalt voor een advertentie op Google Ads wil resultaat zien. Een goede manier om te zien hoe je advertenties presteren via Google Ads is via attributiemodellen.

Er zijn verschillende attributiemodellen die je kan gebruiken om te testen hoe je Ads het doen – en we hebben ze hier op een rijtje gezet.

Reclame maken of adverteren voor je onderneming is iets waar je haast niet onderuit komt. Zeker als je je producten of services online wilt aanbieden, zal je op een gegeven moment bij Google Ads uitkomen.

Maar een investering in een advertentie doe je niet zomaar: je wilt er resultaat voor terugzien. En Google Ads zou Google Ads niet zijn als ze hun gebruikers niet de tools aanbieden om analyses zelf te kunnen uitvoeren – per campagne, advertentiegroep, advertentie en zoekwoord.

Wat is een attributiemodel bij Google Ads?

Die analyses doe je bij Google Ads via zogeheten attributiemodellen. Volgens Google Ads zelf kun je met attributiemodellen:

Meer inzicht krijgen in hoe uw advertenties presteren en kunt u het conversiepad van de gebruiker optimaliseren.

Via de modellen wordt met name gekeken hoe de conversie van een advertentie is gerelateerd tot de diverse contactmomenten (of klikken) die zo’n advertentie kent.

Vaak legt een bezoeker niet een duidelijke route af tot een conversie:

Google-Ads-klantroute

De klantreis van bezoeker tot conversie bestaat daarentegen vaak uit meerdere contactmomenten. 

Bezoekers hebben tijd nodig om je bedrijf te leren kennen en vertrouwen voordat ze openstaan om iets van je te kopen.

Onderzoek wijst aan dat iemand tijdens het 7e contactmoment het meest openstaat om over te gaan tot een aankoop.

Dan heeft de klantreis dus meerdere touchpoints. En ziet het er meer zo uit:

Daarbij wordt gekeken naar het aantal interacties van een klant met je advertenties en hoe die hebben bijgedragen tot de uiteindelijke conversie van een klant.

Een attributiemodel is dus als een soort satelliet die de hele online “route” van een klant volgt tot hij of zij een aankoop doet of zich inschrijft voor je website (afhankelijk van de doelstelling van je campagnes).

Je komt er via attributiemodellen dus achter welke advertenties en campagnes het meest rendabel zijn, iets wat je in de toekomst geld kan besparen en een hogere conversie kan opleveren.

Als je vervolgens een duidelijk beeld hebt van welke zoekwoorden en advertenties waar goed scoren, kan je pas echt het maximale uit Google Ads halen.

Welke attributiemodellen kent Google Ads dan allemaal?

Google Ads kent zes verschillende attributiemodellen, die allemaal verschillende doeleinden hebben.

1. Laatste klik attributiemodel

Dit is het standaard gebruikte model door Google Ads. De laatst aangeklikte advertentie en het zoekwoord dat daarbij hoort geldt als doorslaggevend volgens dit model.

Dat is natuurlijk niet altijd even ideaal, aangezien je er op die manier niet volledig achter komt of die laatste actie van de klant voor de conversie hem of haar wel echt naar je site heeft geleid.

Eerdere contactmomenten worden niet meegenomen in dit model, terwijl er gemiddeld juist 4 klikken nodig zijn bij Google Ads voordat er wordt overgegaan tot conversie.

Veel marketingexperts raden daarom aan bij een goede analyse geen gebruik te maken van het laatste klik-attributiemodel.

Want stel je voor dat iemand via een algemene brand campagne kennismaakt met jouw bedrijf, daar een tijd mee rondloopt en vervolgens, na te hebben besloten tot kopen over te gaan, via een specifieke Google Search campagne jouw bedrijf opzoekt. Dan gaan de credits in dit geval naar de laatste campagne, terwijl dat niet de echte route is die je klant heeft genomen – en er zo dus waardevolle informatie over de kracht van je advertenties onthouden wordt.

2. Eerste klik attributiemodel

Dit model is het tegenovergestelde attributiemodel van het hierboven aangegeven laatste klik-attributiemodel.

De eerste advertentie, en het zoekwoord dat daarbij hoort, worden aangegeven als reden voor de conversie van een klant (in het voorbeeld hierboven gaan de credits dus naar de algemene branding campagne).

Hoewel dit attributiemodel voor sommige bedrijven werkt, is het ook geen ideaal model, want slechts één kanaal krijgt de verdienste voor het converteren van een klant. Echter, als bedrijven relatief jong zijn en vooral willen groeien en bekend worden onder een groot publiek, dan is dit model een handige vorm van analyse.

Benieuwd naar de Google Ads mogelijkheden voor jouw bedrijf?

3. Lineair attributiemodel

Dit attributiemodel is een “eerlijker” model, aangezien de verdienste voor conversie bij dit model gelijkmatig wordt verdeeld over alle contactmomenten die er voorafgaand aan de conversie zijn geweest.

In het eerste model zouden dus zowel de brand campagne als de specifieke campagne 50% procent van de credits toegewezen krijgen.

Hoewel dit model een goed overzicht van de afgelegde route van een klant weergeeft, is het model ook niet honderd procent waterdicht.

Want klanten zijn geen robots, en niet ieder contactmoment heeft evenveel waarde. Met name als er sprake is van meerdere contactmomenten, kan je via dit model dus een ongelijke realiteit voorgeschoteld worden.

4. Tijdsverval attributiemodel

Hoe dichter een contactmoment bij het moment van uiteindelijke conversie ligt, hoe hoger de waarde van dit contactmoment volgens dit attributiemodel.

De credits worden verdeeld op basis van een zevendaagse halfwaardetijd.

Google Ads zelf legt dat als volgt uit:

Een klik acht dagen voorafgaand aan een conversie krijgt half zo veel credit toegewezen als een klik één dag voorafgaand aan een conversie.

Met name bedrijven die sterk gefocust zijn op het halen van een zo hoog mogelijke conversie kunnen hun voordeel halen uit het toepassen van analyses via dit attributiemodel.

5. Positiegebaseerd attributiemodel

Dit attributiemodel is een combinatie van de eerste drie genoemde attributiemodellen.

Het eerste en laatste contactmoment, en dus bijbehorende zoekwoord en advertentie, hebben een waarde van 40 procent, terwijl de resterende 20 procent over de contactmomenten die in de tussentijd zijn gedaan worden verdeeld, volgens het lineaire model.

Dit model is gebaseerd op het idee dat het eerste en laatste contactmoment de twee meest doorslaggevende factoren op de route naar conversie zijn.

Dit is een model dat van pas komt voor bedrijven die al wel een naam hebben gevestigd, maar op zoek zijn naar uitbreiding van hun klantenkring.

6. Op basis van gegevens attributiemodel

 

Het zesde en laatste attributiemodel is het model op basis van gegevens.

Dit is het meest geavanceerde model dat Google beschikbaar stelt.

Dit model gebruikt gegeven vanuit het hele Google Ads account om te bepalen welke advertenties, zoekwoorden en campagnes de grootste impact hebben gehad op de uiteindelijke conversie.

Het is dus geen algemeen of standaard model. Voor elk Google Ads account maakt dit model een aparte berekening met dus ook andere uitkomsten.

Dit doet Google door te kijken naar alle klikpaden van bezoekers die uiteindelijk tot een conversie komen. Deze klikpaden worden vergeleken met klikpaden van bezoekers die niet tot een conversie komen. Hierdoor worden bepaalde patronen herkent door Google Ads.

Het attributiemodel op basis van gegevens is niet voor iedereen geschikt. Er is namelijk een bepaalde hoeveelheid aan gegevens nodig voordat je gebruik kan maken van dit model.

Zo moet je minimaal 15.000 klikken hebben gegenereerd op Google Zoeken. Ook moet je minimaal 600 conversies gerealiseerd hebben in de afgelopen 30 dagen. Pas dan beschikt Google Ads over genoeg data om dit attributiemodel toe te passen.

 

Conclusie: Stem het attributiemodel af op je doelstelling

De keuze voor een attributiemodel zal voor iedereen verschillen. De keuze van een geschikt model hangt af van de doelstelling van je campagnes. Wil je veel mensen bereiken en naamsbekendheid genereren? Of wil je voornamelijk sturen op de hoeveelheid conversies. De belangrijkste tip die wij mee kunnen geven is: 

Houd niet vast aan 1 attributiemodel en experimenteer met verschillende modellen om tot het beste resultaat te komen.

Meer inzicht in de prestaties van je campagnes zorgen voor betere beslissingen en uiteindelijk meer resultaat.

Wil jij hulp bij het analyseren van de prestaties van jouw campagnes? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Anderen bekeken ook:

De advertentiestrategie van de 3 grootste politieke partijen

De advertentiestrategie van de 3 grootste politieke partijen

Het is volop campagnetijd. En in campagnetijd spelen advertenties op social media altijd een grote rol. De partijen doen er alles aan om online hun achterban te bereiken en te beïnvloeden. Zeker in campagne tijdens de corona crisis speelt online een belangrijke rol....

5 hyper gerichte social media campagnes voor bloemisten

5 hyper gerichte social media campagnes voor bloemisten

De online wereld verandert continu. En dus ook de manier om je ideale klanten te bereiken verandert. Dit geldt zeker ook voor bloemisten. Wij zien dat steeds meer bloemenzaken online marketing inzetten om hun doelgroep te bereiken. Wij hebben zelf ook meerdere...

Hoe booking.com jouw reserveringen wegsnoept

Hoe booking.com jouw reserveringen wegsnoept

Het ‘B’ woord Booking.com. In sommige kringen ook wel het blauwe monster genoemd. Iedereen kent ze wel. Zeker als je de afgelopen tijd een beetje het nieuws hebt gevolgd:Een bedrijf dat tussen 2010 en 2018 zo’n 1,8 miljard euro aan belasting bespaarde door schimmige...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hij staat voor je klaar!

Naar welk e-mailadres kunnen we het e-book sturen?

We hebben hem verstuurd. Check je mailbox!

Google Ads dashboard download

Hij staat voor je klaar!

Naar welk e-mailadres kunnen we het dashboard sturen?

We hebben hem verstuurd. Check je mailbox!

Claim nu je gratis webshop analyse!

14/50 beschikbaar

Bedankt voor je aanvraag. We gaan direct voor je aan de slag! Je kan de analyse binnen 1 week in je mailbox verwachten.

SEO dashboard download

Hij staat voor je klaar!

Naar welk e-mailadres kunnen we het SEO dashboard sturen?

We hebben hem verstuurd. Check je mailbox!

Website snelheid dashboard download

Hij staat voor je klaar!

Naar welk e-mailadres kunnen we het website snelheid dashboard sturen?

We hebben hem verstuurd. Check je mailbox!

Interessant?

Deel dit met anderen!